PARQUE NACIONAL DEL TEIDE, TEIDES NATIONALPARK, ÄR SEDAN 28 JUNI 2007 ETT AV VÄRLDSARVEN INOM KATEGORIN NATUR PÅ UNESCOS LISTA

UNESCO skrev 28 juni på sin hemsida unesco.org (översatt från engelska) om valet av Teide, ett av de nya arven på listan:

Teides Nationalpark, belägen på ön Tenerife, täcker 18.990 hektar och kännetecknas av stratovulkanen Teide-Pico Viejo som med sina 3.718 meter är Spaniens högsta topp. Med sina 7.500 meter över oceanens botten anses den vara världens tredje högsta vulkaniska struktur och befinner sig i ett spektakulärt landskap. Det visuella intrycket blir så mycket starkare på grund av dels de atmosfäriska förhållandena som skapar ständigt växlande formationer och färger och dels ”molnhavet” som ger berget en imponerande fond. Vulkanen Teide är av globalt intresse eftersom den vittnar om geologiska processer som bekräftar de oceaniska öarnas utveckling och kompletterar de öar med vulkaniska egenskaper som redan finns på världsarvslistan, som till exempel den vulkaniska nationalparken på Hawaii (USA).

De spanska tidningarna skrev, i förkortning:

Nationalparken El Teide valdes i natt till världsarv av UNESCOS 31a världsarvskonvention på Nya Zeeland, som hålls mellan 23 juni och 2 juli. Spanska miljöministeriet lovordade beslutet som ansågs vara ett ”beröm åt ministeriets miljövårdspolitik som har framhållit platsens obestridliga kvalitet”. Miljövårdsministeriet kommenterade att UNESCO har bekräftat att Teides Nationalpark är ”ett av världens mest omväxlande vulkaniska landskap och ett av världens mest spektakulära naturområden”.

UNESCO uppskattade också skötseln och underhållet av området och rekommenderar ett kontinuerligt arbete för den fortsatta utvecklingen.

Kriterierna för valet av El Teide var bland annat följande:

Landskapet, som uppvisar processer från olika epoker med sina bergspass, bergsryggar, koner och kratrar.

De geologiska aspekterna, som domineras av den aktiva stratovulkanen Teide-Pico Viejo som är belägen mitt i en stor fördjupning, kratern Las Cañadas. En unik vulkanisk kombination i världen.

Ekologiska värden: parken har en sällsynt riklig och endemisk flora och fauna.

Klimatet: Kanarieöarnas geografiska läge ger dem en speciell karaktär som är ännu mera speciell beträffande Teneriffa.

Flora: Växtligheten i området är resultatet av en egenartad process som har resulterat i en mångfald av växter som är endemiska och till karaktären unika för ön, för regionen och för orten.

Fauna: Tre arter av endemiska kräldjur (ödlor) förekommer samt ett tjugotal fågelarter och fem arter av fladdermöss. Av de ryggradslösa djuren är 40% endemiska.

 

Bilderna till höger är tagna vid olika tidpunkter under våra många besök uppe på El Teide.

Tillbaka till första sidan