TILL BILDSERIE          Tillbaka

SÄSONGSINVIGNING PÅ SCANDI BAR & CAFÉ I LOS CRISTIANOS

Scandi Bar & Café i Las Fuentes – fontänerna i översättning - i Los Cristianos har öppnat för säsongen med en lyckad invigning av det musikprogram Seppo, Pirjo, Anne och Clas planerar genomföra under hösten och vintern. Kjell och jag var där och fick en liten nostalgikick för det finns mycket som påminner om vår egen inledning som krögare. Men vi tar det från början.

***

Seppo är hemma från Rovaniemi i norra Finland och har kanske en viss likhet med Rovaniemis största kändis, Jultomten – till sättet, inte till utseendet även om Seppo också bär skägg. Han är en genomsympatisk person! År 1969 flyttade han till Stockholm där arbetssituationen var bättre än uppe vid nordpolen. Pirjo är hemma från Joensuu, en stad i norra Karelen i östra Finland. Pirjo är likaså en genomsympatisk och mjuk person som inte gör väsen av sig. År 1969 flyttade hon till Stockholm – av samma orsak som Seppo. Där träffades Pirjo och Seppo och blev ett par. Till att börja med arbetade båda två. Seppo, utbildad till byggnadsingenjör, som egen företagare i möbel- och byggbranschen, Pirjo i restaurangbranschen men också på äldreboende där hon tog hand om åldringar. Sedan kom de sex barnen, ett efter ett, och Pirjo stannade hemma. Idag har paret förutom de sex barnen tretton barnbarn och ett fjortonde på väg.

År 2001 kom paret för första gången till Teneriffa, som turister. Därefter besökte de Kanarieöarna nio-tio gånger, också Gran Canaria, Fuerteventura och Lanzarote. Livet i arkipelagen lockade allt mer och år 2006 beslöt Seppo och Pirjo flytta till Teneriffa. ”Nu hoppar jag av”, sade Seppo till sin son som jobbade med sin far i byggfirman. ”OK, då säljer vi firman”, svarade sonen, och så blev det.

Mellan 2006 och 2009 jobbade Seppo med ventiler, elektricitet, bygge och VVS, medan Pirjo tog städjobb. År 2009 fick de chansen att driva Scandishop som då var en minimarket med kafeteria och allsång för skandinaver på lördagseftermiddagarna. I april 2009 beslöt de sig för att helhjärtat gå in för verksamheten, men med förändringar som godtogs av den andra delägaren, grundaren Anders. Scandishop besöktes förra vintern av ett stort antal engelsmän, vilket gjorde att Seppo ville satsa på internationell atmosfär och underhållning. Livsmedelsaffären lades ner och interiören gjordes om till en mysig bar. Bord och stolar fyller den stora terrassen. Menyn, som finns på fem språk, inkluderar skandinaviska specialiteter som till exempel ägg och kaviar, skagenröra, köttbullar - på smörgås eller som sallad - och pajer, kladdkaka och favoriten kanelbullar, till mycket humana priser. Pirjo bakar och lagar det mesta av maten, medan Seppo serverar, men ibland blir det tvärtom. ”Pirjo älskar att laga mat och hon kan inte laga små mängder!”, säger Seppo med ett brett leende och refererar till den stora familjen. I en hörna av baren hittar man skandinavisk litteratur som kan köpas i andra hand. Scandibaren är med andra ord den perfekta mötesplatsen för skandinaver - och andra nationaliteter.

Anne är heltidsanställd under vintersäsongen och Seppo berättar att hon gjorde ett enastående jobb under renoveringen i somras, då han själv inte kunde vara närvarande. "Hon brinner för det här", kommenterar Seppo och ger henne en stor eloge. "Det enda jag ville ha kvar från Scandishopen är Anne och allsången", säger han.

Den fjärde centrala personen i Scandibaren är musikern Clas, hemma från Vasa i Finland, som har bott på Teneriffa sedan 2004 tillsammans med sin sjungande fru Susanne. Paret har uppträtt som duo, men efter att ha separerat i december förra året sjunger de på var sitt håll. Clas, som är en duktig countrysångare, ska leda allsången under inkommande säsong. Planerna är dock att ge gästerna mera musik flera kvällar i veckan och dessutom göra allsången, som inleds 16 oktober, dels ”tvåspråkig” med nya häften, dels "föryngrad och uppdaterad". Engelsmännen som fanns på plats förra säsongen och fick allsångsböckerna i sina händer kunde endast sjunga med i orden ”Oboj, oboj”, resten lät som ryska, berättar Clas humoristiskt. Till countrylåtarna dansar engelsmännen ”line dance”, vilket är en attraktion i sig. Seppo kommenterar att dansutrymmet har förstorats så att den som vill kan ”svänga sina lurviga” – härligt för alla danslystna, för dansplatser finns det ont om på södra Teneriffa.

Seppo och Pirjo har inlett höstsäsongen med smittande entusiasm och deras flit och engagemang kommer förhoppningsvis att belönas med fylld terrass och nöjda gäster. Enligt nuvarande planer kommer baren att vara öppen fram till slutet av april. ”Sedan måste jag hem och räkna barnbarnen”, säger Pirjo. Öppettiderna är 11:00 – 22:00, under september månad är det stängt på söndagar.

Text och bilder: Helena Somervalli

Los Cristianos, 16 september 2010