Tillbaka till första sidan   

25 maj 2008

  

Katolikerna firar i slutet av maj Corpus Christi, en förkortning av Festum Sanctissimi Corporis et Sanguinis Christi, det vill säga Kristi kropps och blods högtid, som enligt den katolska kyrkan är Kristi verkliga närvaro i den heliga nattvarden. Dagen firas vanligtvis den första torsdagen efter Den Heliga Trefaldighets Dag. På Teneriffa firas högtiden på många orter med blomster- och sandmattor på torg och gator, där högtidliga processioner drar fram. De mest berömda mattorna görs i staden La Orotava där de kan vara flera hundra kvadratmeter stora. Corpus Christi firas i La Orotava i år torsdagen den 29 maj.

KLICKA HÄR FÖR BILDSERIE FRÅN UTFLYKTEN

Besök av släktingar och vänner är alltid en alldeles utmärkt orsak att åka en rundtur på Teneriffa. Om besökarna dessutom aldrig förr har besökt ön så är det ett måste att visa dem så mycket som möjligt av ön. Joachim och Monica, Kjells son med fästmö, är på besök hos oss och förstagångare på Teneriffa. Vi tog dem på samma trevliga tur vi hade gjort en gång tidigare med min mor då vi fruktlöst letade efter blomsterkors i staden Los Realejos på på norra Teneriffa. Också nu passerade vi Los Realejos och såg att flera gator var avstängda på grund av flitigt byggande av blomstermattor.

Jag hade läst i tidningen att den lilla byn San Juan del Reparo denna söndag skulle ha blomstermattor på gatorna och jag hoppades att vi skulle få möjlighet att se dem. Vi hade tur.

Vi kom till San Juan på förmiddagen då invånarna höll på att göra mattorna i ordning för mässan och processionen som skulle äga rum senare på eftermiddagen. Kjell hittade en perfekt parkeringsplats i närheten av en gata där en blomstermatta skymtade. Vi gick ur bilen och tog några bilder av ett par mattor och av invånarna som gjorde dem i ordning och då uppmanades vi att gå längre upp, för mattorna var många och låg på smala gränder som brant ringlade sig allt högre och högre. De stolta mattbyggarna gladde sig åt våra beundrande blickar och utrop. På vägen ner undrade jag vad som händer efter festen med materialet som används; blommorna, blombladen, växtdelarna, lavasanden och den färgade sanden. ”Lo recogemos y lo tiramos a la basura” - vi samlar ihop det och slänger det i soporna, svarade damen.

Vi fortsatte upp till Teide genom La Orotava-dalen där det var det helmulet. I skogen svävade molnen sakta in över vägen. Dimman, som ställvis var tät, dolde utsikten men uppe i kratern sken en strålande sol och värmde den i övrigt kyliga luften.

Text och bilder: Helena Somervalli