17 juli 2008

Klicka här för bildserie från vår utflykt

Tillbaka till första sidan

LORO PARQUE

Papegojparken i Puerto de la Cruz, Loro Parque, startades 1972 av tysken Wolfgang Kiessling med 150 papegojor på ett 13.000 kvadratmeter stort område. Idag är området tio gånger större och har den största samlingen papegojor i världen med över 350 arter och underarter och totalt över tre tusen exemplar.  Sedan 1994 har stiftelsen Loro Parque, Fundación Loro Parque, tagit över samlingen och Loro Parque finansierar idag ett stort antal räddningsprojekt, för många arter är tyvärr utrotningshotade på grund av människans snikenhet. De vackra fåglarna är ett begärligt föremål för illegal export från sina ursprungsländer. Parken utmärker sig för sin renlighet och sin omsorg om alla djur och installationerna är av absolut senaste modell.

Loro Parque är scenen för många nationella och internationella papegojkongresser och parken har fått ett stort antal priser sedan 1980. Parken har utökat djursortimentet och har numera en fascinerande samling av olika djurarter.

Då vi första gången vandrade genom Loro Parque år 1992, som turister, var parken inte lika kommersiellt utrustad och välbesökt. Den utvecklas varje år och idag, då parken har besökts av ett lika stort antal som hela Spaniens invånarantal, dvs ca 45 miljoner, är den obestridligen Teneriffas, och kanske arkipelagens, största temapark.

Vårt första mål var pingvinernas arktiska område, ett fascinerande landskap med isgrottor under vattnet, sakta snöfall och pingviner som står orörliga i grupper eller dyker ner i det iskalla vattnet där de smidigt glider fram. (På vår vän Stickans hemsida, www.teneriffa.org.uk, finns bilder från pingvinplaneten, bland andra bilder från parken.)

Den senaste nyheten i attraktionsväg är späckhuggarshowen som vi inte hade sett. Loro Parque inledde bygget av bassängen för de enorma djuren 2002 och 2006 hölls den första showen. De fyra späckhuggarna, hanarna Keto och Tekoa, och honorna, Kohana och Skyla, transporterades i Boeing 747 från USA. Tränarna tillbringar ett tiotal timmar om dygnet med sina skyddslingar och relationen mellan djur och skötare är mycket nära. En stor duk visar hela tiden vad som händer i bassängen – och ibland bland publiken - och en video om hur djuren kom till Teneriffa visas. Showen är imponerande och de fyra huvudaktörerna verkade njuta av varje sekund.  Salen var fullsatt till sista stol och de som satt på de nedersta bänkraderna gick därifrån dyblöta!

Delfinshowen med flasknosdelfiner är lika populär. Inte en stol var ledig då showen började. Delfinerna kom år 1987 till Teneriffa, de var då sex till antalet. Fem ungar har fötts under åren och den äldsta delfinen är idag nästan 30 år gammal. Också dessa smidiga och vackra vattenvarelser såg ut att trivas minst lika bra som publiken under showen, medan de utför sina akrobatiska, träffsäkra och pilsnabba konster.

Den tredje showen med smäckra vattendjur är sjölejonshowen, också den otroligt populär. Sittplatserna tog slut och bakom stolarna stod flera rader åskådare. 1992 anlände fem sjölejon till Loro Parque, idag är de 23. En stor hane och fyra honor uppträder och fångar ohjälpligt publikens hjärtan då de applåderar åt sig själva och tittar ut med sina stora vackra ögon medan de utstöter entusiastiska ljud – lejonvrål? De är underbart charmiga djur och har – nästan – mänskliga miner och uttryck medan de uppmärksamt kollar in tränarnas varje rörelse. Showen är full av humor och sjölejonen verkade ha lika roligt som publiken.

Efter att ha sett showerna beundrade vi andra djur – naturligtvis papegojor - och mycket natur. Som avslutning gick vi genom det stora akvariet med en glastunnel där bland annat hajar lojt simmar över huvudet på folket. Vi såg inte allt som fanns att se, trots att vi tillbringade nästan fem timmar i parken. Temperaturen var omkring 30 grader, så det var rätt skönt att komma in i bilens luftkonditionering och åka vidare upp till Teide.

Text och bilder: Helena Somervalli

Parken är öppen alla dagar från 8.30 till 18.45. Inträdet kostar 31 € för vuxna och 20 € för barn över 5 år. Residenter betalar 19 € för vuxna och 12,50 € för barn. Priserna inkluderar alla attraktioner och man får verkligen valuta för pengarna!