En resa tillbaka i tiden

Redan i början av 1960-talet började min mor och far, tillsammans med min morbror och hans fru, flyga till Puerto de la Cruz på Teneriffa en gång om året. De var bland de första finska charterturisterna och var helt fascinerade av ön som på den tiden ännu inte hade hunnit förstöras av massturismen och ”cementplantagerna” som idag tyvärr tar upp en stor del av naturen. Lyckligtvis finns det oändligt mycket vackert kvar att vila ögonen på! Resorna på den tiden var besvärliga med flera mellanlandningar, men vistelsen på "paradisön" var väl värd besväret.

Min far, som gick bort år 2001, var en ivrig fotograf och hans diabilder fyller upp en stor del av ett skåp i hemmet i Finland. För något år sedan gick Kjell och jag gick igenom alla pappas bilder från Teneriffa och, då han såg en bild av fyra musiker, utbrast Kjell: ”Men där är ju killen som spelar på Hirache Gara!” Vi tog diabilden med till Teneriffa och lät göra en papperskopia.

Hirache Gara är en populär restaurang vid vägen upp till byn Vera de Erques i kommunen Guía de Isora som vi då och då besöker under våra söndagsutflykter. Maten är kanske inte någon sublim kulinarisk upplevelse, men den är god, väldigt kanarisk och piffas upp av mustiga och läckra mojo-såser.

Det finns en speciell orsak till att vi åker dit på söndagarna: en trio som sjunger och spelar kanarisk musik på söndagseftermiddagarna och som lyfter stämningen till höga höjder. Köer bildas utanför och om man inte har bokat bord kan man få vänta en bra stund. Majoriteten av gästerna är lokalbefolkning. Stället är mycket trivsamt med massor av gröna hängväxter i taket, stora tavlor gjorda av frön fyller väggarna och en stor öppen spis sprakar under kyliga vintermånader. Stället är mycket populärt som festplats för födelsedagar, bröllopsmiddagar, konfirmationer och andra större tilldragelser.

Efter en åktur längs kusten körde vi igår upp till Hirache Gara efter att inte ha varit där på ett bra tag. Vi tog med fotot och visade det för musikern vi tyckte liknade en av killarna på fotot – även om han idag är fyrtio år äldre. Han kände överlycklig igen sig själv och de övriga i gruppen och kommenterade att de brukade göra en show i Puerto för många år sedan. Han fick behålla fotot.

Efter middagen åkte vi vidare ner till Guía de Isora och mötte en herde med sin hjord av getter alldeles intill vägen. Vi fortsatte ner mot havet längs gator vi inte kände till sedan tidigare och konstaterade när vi kom hem att vi återigen hade haft en underbar söndagstur!

Text och bilder: Helena, Mars 2008