KANARISK HUMOR PÅ TEVE

26 oktober 2008

Tillbaka

 

 

Den regionala tevekanalen Televisión Canaria sänder sent varje söndag kväll sedan flera år tillbaka ett sanslöst roligt humorprogram på spanska med kanariska aktörer. Gruppen Instinto Cómico består av sju aktörer som framför olika sketcher där personligheterna återkommer vecka efter vecka i olika situationer där ordlekarna följer varandra. Föreställningarna spelas in i olika kommuner i arkipelagen och häromveckan gjordes en inspelning på kyrktorget i Los Cristianos. Vi ville se programmet ”live” och satte oss bland de hundratals åskådarna. Programmet är det populäraste av alla program som kanalen sänder och utmärkande är den enorma entusiasmen och glädjen som aktörerna utstrålar. Det händer att de själva har svårt att hålla sig för skratt.

En av personligheterna är ”Chona” (till vänster), en kvinna med uppblåst ego och uppblåst byst. Hon är inte den intelligentaste av kvinnor och irriterar sig på personer som hon tror ser ner på henne. Hon har ett monster till son som heter Kevin Costner de Jesús och en hund som heter Bin Laden. Sonen är en hyperaktiv, osynlig person som åstadkommer en mängd problem. På inrådan av sonens skola besöker Chona en psykolog.

Här följer en fri översättning och anpassning till svenska av en sketch där Chona besöker psykologen. Chona vänder sig mot utgången och ropar irriterat åt sonen: Kevin Costner de Jesús, lugna ner dej, jag ska prata med pisikologen här!!

 

”God eftermiddag, Chona, nå, var har du sonen?”

”Utanför med hunden. Jag har bundit fast honom”

”Hunden?”

”Nej sonen, han bits”

”Hunden bits?”

”Nej sonen. Bin Laden gör ingen för när!”

”Bin Laden?”

”Hunden heter Bin Laden”

”Okej, Chona. Få se nu. För att få din son att lugna ner sig kan du läsa en saga för honom. Till exempel sagan om de tre små grisarna!”

”Tre grisar?”

”Visst, sagan om de tre små grisarna.”

”Menar du svin?”

”Okej då, svin… Det var en gång tre små grisar.”

”Svin!”

”Visst, visst, det var en gång tre små svin som var bröder”.

”Bröder till vem?”

”Bröder sinsemellan, bröder med varandra!”

”Aha, svin med samma sugga till mamma, alltså!”

 ”Precis, den ena lilla grisen…”

”Svinet!”

”Det ena lilla svinet…”

”Vad hette det?”

”Vad? Vem?”

”Svinet förstås, vad hette det?”

”Chona, det spelar ingen roll vad det hette. Men okej, vi kan kalla det Scan. Scan byggde sig ett hus av halm och det andra lilla svinet…”

”Vad hette det?”

”Det spelar ingen roll vad det hette. Men okej, vi kan kalla det Ica. Ica byggde sig ett hus av pinnar och kvistar och det tredje lilla svinet…”

”Vad hette det?”

”Suck, vi kan kalla det Sibylla. Sibylla byggde sig ett hus av tegelsten. Så en vacker dag…”

”Sken solen?”

”Solen sken en vacker dag då en hungrig varg…”

”Stopp, lugn i backen, det finns inga vargar på Kanarieöarna!”

”Okej då, en vacker dag då solen sken kom en hungrig hund och ville äta upp grisarna”

”Svinen!”

”Hunden skulle pusta och frusta och blåsa ner det första lilla svinets hus”

”Hunden, vad hette den?”

”Vargen... förlåt, hunden har inget namn, Chona, men vi kan kalla den Hot Dog! Hot Dog ville äta upp svinen som var inne i sina respektive hus. Han blåste på det första huset som ramlade omkull eftersom det var gjort av halm. Då sprang Scan till Icas hus och gömde sig där. Vargen följde efter…”

”Hunden, Hot Dog!”

”Okej, okej, hunden Hot Dog följde efter och blåste hårt på Icas hus som föll omkull”

”Hå, hå, vilka lungor!”

”Då sprang Scan och Ica till Sibyllas hus och gömde sig där. Hunden Hot Dog följde efter och blåste och blåste och blåste tills han föll död till marken.”

”Hot Dog hyperventilerade? Vad hände med svinen?”

”Svinen dansade och sjöng av lycka. Sagan är slut. Kan du förklara sagans sens moral för mej, Chona?”

”Sens vadå?

”Sens moral!”

”Vad är det?”

”Det är vad hela sagan handlar om, vad lär vi oss av denna saga?”

”Tror du jag är bakom flötet? Svin kan inte bygga hus och sjunga och dansa och hundar kan inte blåsa omkull hus. Försöker du dra mej vid näsan, eller?… KEVIN COSTNER! Kliv inte upp på Bin Laden och bit honom inte i örat… jag tror jag blir tokig…!