Bilderna visar Tenerife Guanches Hockey Club idag, banan där de tränar i den nya sporthallen i Las Galletas och det euforiska laget 1999 då de vann spanska mästerskapet i Hockey en Línea, Inline Hockey

Home

Nu när ishockeysäsongen har inletts i Norden är det kanske dags att ta en titt på motsvarande sport på Teneriffa – för den finns! För en person som jag, som är totalt okunnig om det mesta inom sport, var det en angenäm överraskning att få höra att det finns en sportgren som heter Inline Hockey (det är säkert dumt att proklamera min okunnighet) och att en Inline Hockeyklubb som startades av en svensk bosatt på Teneriffa till och med har vunnit spanska mästerskapet.

År 1994 hade Marc Quiroga, en argentinsk musiker med svensk nationalitet, bott fyra år på Teneriffa. Hans favoritsport var ishockey och han saknade möjligheterna att spela ishockey på ön.

En dag råkade Marc passera en nyöppnad affär i Los Cristianos som sålde rullskridskor, han klev in, och besökte därefter affären i stort sett varje dag. Han blev bekant med killar som hade börjat intressera sig för åkning på inline rullskridskor och så småningom beslöt han att bilda ett spellag tillsammans med sina nya vänner. Inte ens i sina vildaste fantasier hade han kunnat drömma om vart hans initiativ skulle leda.

Till att börja med spelade killarna någonting som mest liknade innebandy på rullskridskor, med klubba och boll. Spelarna använde rullskridskor avsedda att användas utomhus, de var iklädda badbyxor – så kan man klä sig på Teneriffa, sommar som vinter – och banan var asfalt som slet ner hjulen på ett par månader. Men killarna var entusiastiska, de gillade att spela och Marc var lycklig.

I amerikanska och spanska tidskrifter läste killarna om Inline Hockey, såg foton på ”ishockeyspelare på rullskridskor” och så småningom byttes badbyxorna mot spelkläder och innebandyklubborna och bollarna mot riktig spelutrustning. I februari 1995 bildades klubben formellt och gavs namnet Tenerife Guanches Hockey Club (guancherna var Teneriffas urinvånare). Därefter inleddes träningen på allvar och målet var att delta i Spaniens första mästerskapstävlingar i Alcoy i december 1995.

Sedan dess har klubben vunnit spanska mästerskapet i Inline Hockey (1999) och sedermera flera kanariska mästerskap. Idag ligger klubben på femte plats i den nationella Inline Hockey-ligan. Målet för klubben i år är att klassificera sig för ”La Copa del Rey”, Kungens kanna, och vinna den.

Lagets inte så tillfredsställande resultat de senaste åren har till största delen berott på problem med att hitta en träningsbana, men sedan ”El Pabellón de Las Galletas”, den nya sporthallen i Las Galletas, blev färdig i februari detta år har vinden vänt, spelarnas entusiasm har återvänt med ny styrka och de kan ägna sig åt att förbättra sin insats med regelbundna träningspass på en riktig bana. Laget tränar varje dag måndag till fredag medan matcherna är lagda till veckoslutet.

Klubben har omkring 14 spelare. Förutom Marc, som är klubbens ordförande, kapten och coach, har laget fem svenska spelare: Björn Söderström och Olle Pettersson sedan tidigare, samt Niclas Jacobsen, Petter Moren och André Björk som är nya i laget. Resten av spelarna kommer från Spanien, Slovakien och Ryssland.

Klubben har en hemsida på spanska med adress www.tenerifeguancheshc.com

Bilderna har jag lånat från klubbens hemsida. En vacker dag ska Kjell och jag åka till Las Galletas och heja på laget som har ett digert spelprogram inför säsongen 2007-08.

Text: Helena

Källa: Marc Quiroga och klubbens hemsida