IKEA PÅ TENERIFFA - INTE RIKTIGT SOM I SVERIGE

   

 

Trasig garderobpanel

Kjell planerar

Bildinstruktionerna kräver ingen språkkunskap

Vi fick garderober till slut!

 

Vi beslöt renovera vårt hem. De inbyggda garderoberna i vårt sovrum var inte speciellt praktiska, så dem ville vi byta ut. Vi har under åren handlat rätt mycket på Ikea i Santa Cruz, så vi hade Ikeakatalogen hemma och vi hittade genast en modell som vi blev förtjusta i. Den kunde byggas i L-form med ett rymligt hörnskåp, vilket passade perfekt in i rummet. För att inte förhasta oss tog vi kontakt med andra garderobfabrikanter, men någonting färdigt i samma stil fanns inte och att måttbeställa hade blivit dyrt och leveranstiden lång. Visserligen är Ikea på Teneriffa långt ifrån billig. De flesta varorna kostar två-tre gånger så mycket som samma produkter kostar i Sverige. Kanarierna anser att Ikeas möbler är lite exklusiva och exotiska, här är inte Ikea den första förmånliga inredningen i ungdomarnas hem.

Vi gick in på Ikeas hemsida och började bygga upp garderoberna på hemplaneringssidan. Det var skojigt, även om rummet på dataskärmen levde sitt eget liv. Spegeln ville absolut stå ut från väggen istället för att hänga på den. När vi var nöjda med planeringen åkte vi iväg de åtta milen till Ikea, som för oss innebär en fläkt av Sverige och doft av trä. Korv med bröd är ett måste, säger Kjell. Vi brukar le i mjugg när vi hör spanjorerna uttala de svenska namnen på produkterna. Jag undrar hur dom uttalar Pjätteryd, Fjärke, eller Skänka?

Vi tittade noga på garderoberna i fråga i utställningen innan vi gjorde vår beställning, som inkluderade en hörngarderob, två åttio centimeter breda garderober med var sin inbyggda byrå med lådor, två garderober på sextio centimeter, dörrar till garderoberna, diverse hyllor, korgar och stänger, och en separat byrå. Vi beställde naturligtvis också leverans, vilket kostar extra. Slutsumman var inte liten. Några hyllor saknades och skulle levereras senare. Dörrarna till 80-skåpen och hörnskåpet saknades också men skulle finnas i lager veckan därpå och inkluderas i leveransen.

Kjell rev ner de gamla garderoberna och vi spred kläder, skor väskor, dukar, lakan och handdukar över resten av hemmet. Rörigt, men snart skulle vi ha nya fina garderober att fylla. Kjell ville själv bygga ihop dem, för det tycker han är roligt, förutom att han då har total koll över arbetet och vet att det är ordentligt gjort.

Beställningen gjorde vi före påsk och lådorna levererades första vardagen efter påskhelgen, en måndag, enligt överenskommelse. Två stadiga killar bar pustande in de tunga lådorna. Jag skrev på att vi hade fått 28 lådor, men då leverantörerna hade åkt konstaterade vi att tre lådor saknades.

Jag ringde Ikea och lyssnade en lång stund på ett upprepat: ”Tack för att Ni har ringt Ikea. Medan ni väntar påminner vi Er om att Ikea kan förnya hela Ert hem”. Samtalet brast och jag ringde upp på nytt och lyssnade till samma ord om och om igen. Hypnotiskt sövande. Den här gången kopplades jag till Loly, det vänliga biträdet som hade tagit emot beställningen, och hon lovade undersöka problemet.

Kjell öppnade den första av de tre lådorna som bildar hörnskåpet, det viktigaste och det som styrde de övriga skåpen.

”Men titta, det är ekimitation! Vi har ju beställt mörkbruna skåp!”

Vi kollade de övriga produkterna. De hade rätt färg. De tre dörrarna saknades.

Ikeas stora bil uppenbarade sig på nytt och grabbarna lämnade av de tre lådorna som saknades. De hade legat längst inne i bilen gömda bakom lådor som skulle till andra adresser. Dörrarna fanns dock inte med.

Jag ringde Ikea på nytt och kopplades så småningom till Loly. Jag berättade att de saknade lådorna hade uppenbarat sig men att vi hade ett nytt problem: hörnskåpet hade fel färg. Hon kollade pappren och konstaterade att ett misstag hade skett. Hon lovade återkomma med besked om när skåpet kunde bytas ut. Ett par timmar senare ringde hon. ”Det riktiga skåpet kommer på torsdag och dörrarna likaså!”

Kjell byggde, glad i hågen men lätt frustrerad, upp de skåp vi hade fått och då han kom till det andra 60-skåpet såg han att en av panelerna hade fått sig en törn i ett hörn. Det såg inte vackert ut och skulle synas mot utsidan.

Jag ringde Loly och hon lovade skicka med ett nytt 60-skåp tillsammans med hörnskåpet. Jag påminde henne om dörrarna som saknades och hon sade att de skulle finnas med.

På torsdag kom Ikeas bil och lämpade av våra paket. Det nya 60-skåpet fanns med. Av hörnskåpet, som bestod av tre lådor, saknades del tre. Killarna granskade paketbilen utan och innan, men del tre lyste med sin frånvaro.

Jag ringde Ikea. Loly suckade lätt. Hon skulle ringa tillbaka med besked om när vi kunde få resten av hörnskåpet. Lite senare ringde en kille från lagret och meddelade att leveransen skulle ske på lördag förmiddag. Efter samtalet kom vi på att vi inte hade fått de tre dörrarna.

Jag ringde Loly. ”Nej, det kan inte vara sant!” Hon skulle se till att dörrarna kom tillsammans med del tre.

Vi kände oss lite pressade för på söndag skulle Kjells son Fredrik och barnbarnet Carolina infinna sig på en veckas besök och de extra sängarna var upptagna av högar av textiler och andra prylar.

På lördagen ringde en kille och ville veta närmare var vi bor, för han skulle leverera en låda till oss. Jag påpekade att lådorna skulle vara fyra. En del att byta ut och tre dörrar. ”Jag har bara en låda till er som ska bytas ut”, sa han. Han kom med lådan och beklagade det inträffade.

”Det säljs så mycket på Ikea att allt är ett enda kaos”, sa han glatt.

Jag ringde Loly. Hon lät besvärad och bad att få koppla mej till en överordnad. Den överordnade, Cristina, tog mina uppgifter och bad att få återkomma. Hon ringde lite senare, suckade djupt, bad om ursäkt för alla förseningar och meddelade att de tre dörrarna skulle levereras följande tisdag.

På tisdag morgon kom de tre dörrarna, hela och i rätt färg.

Det osade lätt om Kjell emellanåt medan han byggde ihop hela systemet, för väggarna var ju inte riktigt raka och i vinkel, men slutresultatet är strålande!

Helena Somervalli, maj 2007