HELGONET HERMANO PEDRO

I kommunen Granadilla, nära flygplatsen Reina Sofía, finns en grotta som användes på 1600-talet av en ung herde, Pedro de Betancur, under kalla vinternätter då han hade vandrat ner från den högt belägna byn Vilaflor med sin getflock för att låta getterna beta av grönskan på El Médanos slätter. I grottan övernattade han och ägnade mycket tid åt att be. Till grottan vallfärdar många kanarier varje år för att hylla helgonet Hermano Pedro. Häromdagen besökte vi grottan under en utflykt med en vän till familjen. Här nedan följer ett kort sammandrag av hans livs historia.

***

Helgonet Hermano Pedro föddes i Vilaflor på Teneriffa år 1626. Pedro de San José Betancurs far var herde. Föräldrarna uppfostrade honom till att bli djupt kristen. Som 23-åring lämnade han Teneriffa för att utföra missionärsarbete och bosatte sig två år senare i Guatemala. Han insjuknade svårt vid ankomsten och kom på så sätt i kontakt med de fattigaste av fattiga. Efter att ha tillfrisknat ville han läsa till präst, men då detta inte var möjligt på grund av att han inte kunde latin, fick han börja arbeta i klostret San Francisco och levde som Jesus i ödmjukhet, fattigdom, botgöring och i tjänst åt de fattiga.

Han besökte sjukhus, fängelser och fattigstugor och hjälpte arbetslösa emigranter och ungdomar som spårat ur i livet. Om nätterna gav han sig ut i staden för att rädda själar och till ackompanjemang av en klocka intonerade han ”kom ihåg, bröder och systrar, vi har bara en själ, om vi tappar den får vi den aldrig tillbaka”.

Han byggde en bönsal, en skola, ett vårdcenter och ett härbärge för präster som besökte staden och för fattiga studerande, allt med hjälp av allmosor. Andra följde Pedros exempel och så småningom grundade han Betlehemsorden. Hermano Pedro var före sin tid i pedagogiska frågor och införde sociala tjänster som inte existerade på hans tid, som till exempel ett konvalescentsjukhus.

Han var endast 41 år då han dog i lunginflammation. Han kallas ”mannen som var barmhärtighet” och han hyllas av katoliker i Guatemala och på Teneriffa. Han saligförklarades av påven 22 juni 1980 och helgonförklarades 30 juli 2002 i Ciudad de Guatemala.

Källa: Internet

Bilder: Helena

 

22 mars 2009

                                 Tillbaka till första sidan                                                            Klicka här för bildserie