2 januari 2010

UTFLYKT TILL EL TEIDE OCH LA LAGUNA EFTER KULTURMÖTET MELLAN DE SKANDINAVISKA LÄNDERNA OCH KANARIEÖARNA

Söndagen den 13 december, Luciadagen, hade Arona kommun organiserat en utflykt till El Teide och La Laguna på den finska folkdansgruppens uttryckliga önskemål. Liisa Korvenheimo och undertecknad följde med som guider. Utflykten var mycket lyckad, till och med vädret var till största delen strålande. Medlemmarna i gruppen var väldigt intresserade av allt de såg och förundrade sig över det otroliga landskapet, molnhavet under oss och den stora skillnaden i klimat och natur på sydsidan och på högre höjder.  Besöket i La Laguna gav mersmak och Kjell och jag kommer att återvända för att mera ingående studera allt det sevärda. Här följer lite historia:

Teneriffas näst största stad är San Cristóbal de la Laguna, populärt kallad enbart La Laguna, det vill säga lagunen, eller Aguere som på guanchernas språk betyder lagunen. San Cristóbal är stadens skyddshelgon. Staden kallas också ”La Ciudad de Los Adelantados” efter ledaren för erövringsexpeditionen, Alonso Fernández de Lugo, och hans efterföljare. ”Adelantado”, betyder chef för en erövringsexpedition.

La Laguna är en historisk stad som grundades redan år 1497 efter spanjorernas erövring av Teneriffa och arkipelagens inkorporering i det spanska kungaväldet. Lagunen som ursprungligen låg i området torkade ut efter att skog hade huggits ner så att vattnet rann bort. Resultatet blev bördig mark. Valet av platsen långt ifrån kusten berodde på att man på så sätt undvek piraternas attacker, på att platsen var en genomfartsort för invånarna som förflyttade sig från den ena sidan av ön till den andra och på grund av sitt klimat, sin bördiga jord och närheten till drickbart vatten. Stadsplanen följde modet i Europa på den tiden, det vill säga gatorna bildade ett rutmönster. År 1531 fick byn benämningen stad av dåvarande regenten, kung Carlos I. Från år 1964 har staden dessutom fått benämningen ”Muy Noble, Leal, Fiel y de Ilustre Historia”, ungefär en stad som är mycket ädel, lojal, trogen och historiskt ryktbar. I La Laguna ligger bland annat Teneriffas norra flygplats och universitetssjukhuset.

Religionen hade ursprungligen stor betydelse och stort inflytande, vilket än idag kan ses tack vare mängden av kapell, kors, bilder av korsfästelsen, små kyrkor och kloster som har bevarats. Teneriffas biskopssäte befinner sig i La Laguna sedan 1500-talet. På 1800-talet blev Santa Cruz allt viktigare ur ekonomisk synpunkt och La Lagunas inflytande minskade. 1843 miste staden sin status som huvudstad till förmån för Santa Cruz. La Laguna anses fortfarande vara öns intellektuella och kulturella huvudstad, vilket bekräftades år 1999 då staden utsågs till världsarvsstad av Unesco. Ett stort antal antika byggnader har kulturmärkts. Staden har också arkipelagens första universitet, la Universidad de La Laguna, som öppnade sina dörrar som en akademisk institution år 1817 och som universitet med två fakulteter, i juridik och kemi, år 1927. La Laguna har idag omkring 150.000 fastboende invånare.

En av La Lagunas främsta personligheter genom tiderna är José de Anchieta y Llarena (1534-1597) som gick med i jesuiterorden och reste som missionär till Brasilien, som då var en portugisisk koloni, där han grundade skolan São Paulo som gav namn åt staden. Han grundade också andra skolor där han undervisade indianerna och för att få kontakt med dem trängde han sig in i djungeln och i sumpmarker, alltid barfota. Han var också aktiv i Río de Janeiros födsel som assistent åt stadens grundare. 1980 saligförklarades han och hans anhängare har sedan dess bett att få honom helgonförklarad.

Källor: Internet och böcker om Kanarieöarnas historia

Text och bilder: Helena Somervalli