GRANDILLA DE ABONAS STORA ROMERÍA

 

Home

Klicka här för bildserie från Granadillas romería

Granadilla de Abona är i storlek den tredje största kommunen på Teneriffa, efter Arona och La Orotava, och sträcker sig ända från kusten upp till berget Guajara på 2.718 meters höjd. Granadilla bildar tillsammans med kommunerna Fasnia, Arico, Vilaflor, San Miguel och Arona regionen Abona, som motsvarar det gamla guanchekungadömet med samma namn. Kommunen föddes sent på 1500-talet och var en fristad för många guancher som inte ville underkasta sig erövrarna.

Granadilla de Abona består idag av ett tiotal byar och har omkring 35.000 invånare. De mest kända byarna bland turister är fiskebyn Los Abrigos och byn El Médano med sin två kilometer långa naturliga sandstrand. Den södra flygplatsen Reina Sofía tillhör kommunen.

De religiösa byfesterna med sina ”romerías”, vallfärder, har inte arrangerats på sydsidan i lika många år som på norrsidan av ön. En av de äldsta är festen som Granadilla anordnar de två första veckorna i juni, i år för 31:a gången, då helgonet San Antonio de Padua och Nuestra Señora del Rosario hyllas. I romerían i Granadilla detta år, som gick av stapeln den 3 juni, ingick 29 utsmyckade vagnar och 21 folkloregrupper som sjöng och dansade mellan vagnarna. Den två och en halv kilometer långa gatan där tåget drog fram var ett enda myller av glada människor, många iklädda folkdräkter, och dofterna från grillarna på vagnarna fick snålvattnet att rinna.

Årets romería i Granadilla hade tur med vädret. Solen sken och vinden fläktade skönt. Det surrade i luften av skratt, rop och glada kommentarer om vagnarna med sina personliga och humoristiska utstyrslar. Omkring 12.000 personer samlas varje år till romerían. Vi såg inte många turister i vimlet. Vagnarnas ”personal” delade ut grillat kött, korvar och kyckling, gofiokakor, skrynkliga potatisar, hårdkokta ägg, bröd, öl, vin och läskedrycker så långt det räckte till åskådarna som gick intill vagnarna och ivrigt sträckte sig efter godsakerna. Också vi fick smaka på läckerheterna och det goda lokala vinet. Festen var en upplevelse för Kjells son Micke och hans fästmö Lena som är på besök hos oss och aldrig hade upplevt någonting liknande.

Bilderna till höger är från kommunens hemsida www.granadilla.com

Text och bilder i övrigt: Helena Somervalli, 4 juni, 2007