ÖVERSÄTTNING AV ARTIKEL I LOKALTIDNINGEN EL DÍA OM BESÖK I "ESCUELA HOGAR" I LA ESPERANZA

”Jag har kommit för att arbeta”

Är rubriken på en artikel som Tenerifes dagstidning El Día har skrivit efter ett besök i internatskolan, som har gjorts till härbärge för minderåriga immigranter, som också SVT Aktuellt besökte för några veckor sedan.

109 unga immigranter tas om hand i skolan. De unga pressas av sina familjer på pengar. ”Min pappa satte mej i cayucon och sa att jag skulle börja arbeta då jag kom fram till Spanien och sedan skicka pengar hem till Senegal”, berättar en 13-årig kille som hade kommit till Teneriffa för en månad sedan.

Hans önskan, liksom alla de övrigas, är att få jobb så snart som möjligt, men i härbärget som sköts av föreningen Asociación Solidaria Nuevo Mundo, en ny värld, har de fått veta att de inte kan få arbete innan de har fått utbildning och nått vuxen ålder.

Trettonåringen har accepterat situationen och är nöjd över att bo på Kanarieöarna men känner pressen från familjen. Han har meddelat sin pappa per telefon att i Spanien måste man gå i skola innan man kan jobba och att han redan får undervisning där han bor.

Han berättar att cayucon avgick från Saint Louis, hans födelsestad, och sammanfattar sin resa i två ord, ”mycket svår”. Under sina fyra veckor på Teneriffa har han lärt sig lite spanska, tillräckligt för att förstå frågorna och svara med några ord. Med hjälp av gester förklarar han att resan var jobbig för de ”jättehöga vågorna sköljde in i cayucon”. Han berättar att det värsta var när sötvattnet tog slut och de var tvungna att dricka havsvatten i små klunkar.

Juan José Domínguez, populärt kallad ”Juanjo”, från Mundo Nuevo försäkrar att ingen rymning har skett från härbärget sedan det öppnades i maj för minderåriga immigranter. Han säger att han har varit med om rymningar från andra centra där marockanska minderåriga har härbärgerats.

Juanjo säger återigen att de unga är ”svampar”. De lär sig fort och de anpassar sig fint till reglerna i härbärget. Han berättar att sovrummen alltid är städade, vilket inte är så lätt med tanke på att vissa rum har upp till tio sovplatser.

Han berättar för journalisten samma som han berättade för SVT:s reporter Christina Johannesson att integreringen i samhället underlättas av aktiviteter som besök i städer, köpcentra, museer och så vidare.

Beträffande ungdomarnas levnadssätt säger Juanjo att det liknar andra omhändertagna ungdomars, med undantag för att i dessa dagar firar islamerna Ramadan – de flesta är islamer – och det har ändrat på de vanliga rutinerna. De går upp innan soluppgången för att äta en kraftig måltid, eftersom de inte får äta eller dricka under dagen. Också aktiviteterna har dragits ner till sådana som inte kräver kroppsansträngningar, som lektioner i spanska, trädgårdssysslor och promenader.

Juanjo säger att i något skede berättar alla sin dramatiska historia. Den är alltid tragisk och alla säger att de inte skulle göra om båtresan.

Alla vill bli av med fattigdomen och har därför inte någon som helst önskan att återvända till sitt hemland. Där finns bara familjebanden, ingenting annat.

Översättning och bilder: Helena Somervalli

(Se också reportaget "Minderåriga")