Tillbaka till första sidan

Brevduvor på Teneriffa - klicka här för bildserie

Duvor är fåglar som inte röner speciellt stor förtjusning bland allmänheten. Men hur mycket vet man om duvor, egentligen, och i synnerhet om brevduvorna och deras uppfödning? Kjell och jag har varit helt ovetande om den aktiva verksamheten på Kanarieöarna. Uppfödarna sköter väl om och hyser varma känslor för sina skyddslingar.

Brevduvorna har under många år ”jobbat” åt spanska militären och många av dem har gett sina liv medan de har räddat människoliv. Nyligen tog militärens intresse för brevduvorna slut och regeringen godtog ett dekret som överlåter skötsel, kontroll och utnyttjande av brevduvorna åt sporten.

Trots min stora kärlek till fåglar i allmänhet och papegojor i synnerhet har sportgrenen i fråga gått mej totalt förbi. Därför var det en glad överraskning då våra vänner Liisa och Peter häromdagen kommenterade att närmare hundra burar fulla med brevduvor stod uppradade nära stranden i den östra delen av Los Cristianos och att duvorna skulle släppas lösa klockan 9.00 på söndag morgon. Det lät spännande och vi var där i god tid och lyssnade på vingslagen inne i burarna. Då fåglarna släpptes fria tog jag bilder som för tankarna till Hitchcocks ”Fåglarna”. Burarna innehöll var och en ett tjugotal duvor. Det totala antalet fåglar var 1.800. Duvorna släpptes ut exakt klockan 9.00 och flög till sina hem – duvslag - på La Gomera. Flygtiden är ungefär samma som de snabbgående båtarna medan Los Cristianos och La Gomera, 35-40 minuter, berättade en av uppfödarna, som också kommenterade att många fåglar försvinner under stormar, då ”calima” svävar in i arkipelagens luftområde eller då rovfåglar slår sina klor i dem. Fåglarna tränas i att flyga, först korta sträckor och sedan allt längre.

Sporten är mycket populär på Kanarieöarna och internationella tävlingar anordnas ofta. Duvorna flyger mellan öarna och också mellan arkipelagen och den afrikanska kontinenten, närmare bestämt Marocko. I juli 2009 tog en brevduva tillhörande Manuel Castila Álvarez från La Gomera världsrekord då den flög 1.100 kilometer över havet från Casablanca till La Gomera. Den största utmaningen för duvorna är flygning över havet.

Senare på dagen åkte vi ut en tur till området San Miguel och njöt av den frodiga naturen – och en god middag i en för oss sedan tidigare obekant restaurang, Parrilla La Montañeta, en gammal byggnad med en mysig innergård och många små rum där man sitter och äter.

Text och bilder: Helena Somervalli