DOMA CLÁSICA - KLASSISK DRESSYR I FAÑABÉ - klicka här för bildserie

Tillbaka till första sidan

Av vår vän Liisa Svenblad fick vi veta att en dressyrtävling skulle gå av stapeln under första veckoslutet i maj i Fañabé, som tillhör kommunen Adeje, där hästarna representerade olika ridcentra från både norra och södra Teneriffa. Intressant! Dressyr är en vacker sport och det är en njutning för ögat att se det nästintill osynliga samarbetet mellan häst och ryttare. Vi åkte längs den slingriga och smala vägen till ridcentret Centro Hípico del Sur på söndag.

Ridstallet befinner sig vid foten av det 1001 meter höga berget Roque del Conde, som också kallas Roque de Ichasagua till minnet av guanchekungen Ichasagua som i flera års tid motstod spanjorernas intrång efter erövringen av Teneriffa år 1496, innan han ”tog sig av daga”, som man vackert säger. Berget är omkring sju miljoner år gammalt och största delen tillhör kommunen Adeje medan en liten del tillhör kommunen Arona. Det är populärt att fotvandra upp till den högsta punkten och skärmflygarna svävar dagligen ner från toppen.

Hästar är ädla och fascinerande djur som människan har utnyttjat sedan 10.000 år tillbaka då de domesticerades. Genom avling har dagens hästraser tagits fram och, även om hästen på fältet som dragdjur inte längre är en lika vanlig syn som förr, så är hästen fortfarande aktuell och oumbärlig i olika sammanhang som arbetsdjur, inom sporten och till nöje och fritid. De är intelligenta, tåliga och läraktiga, kan ibland vara egensinniga och lynniga, men är alltid imponerande och respektingivande.

Några ord om dressyr, som är en ridsport där samspelet mellan häst och ryttare gör att ekipaget ska se ut att dansa fram tillsammans, utan synliga kommandon. Hästen ska klara av komplicerade rörelser och steg och tävlingarna indelas i olika klasser, lätta medelsvåra eller svåra, med olika program för de olika nivåerna.  Några av intrycken som betygssätts är gångart, framåtbjudning, lösgjordhet, ryttarens sits och hållning och korrektheten i uppvisningen.

Domarna värderar med betyg från 0-10, där 10 är utmärkt och 0 är helt misslyckad. Domarsekreteraren, som sitter med domaren under tävlingarna, fyller i betygen under rittens gång. Slutresultatet ges numera i procent – poängen räknas om till procent, där naturligtvis 100% är det högsta möjliga betyget. Under tävlingen i Fañabé var Heather Rose Briggs, Sari Korpivaara och Reyes García domare.

Som åskådare njöt Kjell och jag av uppvisningen, atmosfären, utsikten och naturen och kameran fylldes av bilder både från tävlingen och den vackra omgivningen.

Text och bilder: Helena Somervalli                                            Arona, 7 maj 2010