LOS CRISTIANOS

i blickpunkten

 

 

 

1955:                                                                                                                           16 februari 2010

"Det året var Los Santos en isolerad by med 1.200 invånare. På grund av den torra markens beskaffenhet var de enda husdjuren 12 getter och mellan 75 och 100 hönor. De två huvudsakliga aktiviteterna var jordbruk och fiske. Los Santos är beläget på sydsidan av ön, på sluttningen av en liten vulkan som reser sig över havet. Ingenting blommar här, varken vilda eller odlade växter, och husen är byggda av vulkanisk aska och målade trädörrar som förr stängde till grottorna. Under goda år regnar det två eller tre gånger, men det kan gå tre eller fyra år utan regn. Den produktiva jorden vattnas för odlingen av tomater som säljs till Europa. Invånarnas föda bestod av soppa med gofio, färska grönsaker och bananer. Ibland fisk som någon av de tjugo fiskarna dragit upp, men sällan kött av något slag. Kommunikationerna med norrsidan var sällsynta och de som vågade företa den tre dygn långa färden på stigar 500 meter över havet återvände med historier om varma och svåra dagar och nätter fulla av häxor och onda andar. I byn fanns inga restauranger, ingen köttaffär och inget apotek. Där fanns heller ingen elektricitet och hemmen lystes upp av fotogenlampor."

Känns beskrivningen igen? Los Cristianos, är det möjligt? 1955 besöktes Los Cristianos av den engelske universitetslektorn Kenneth Moore som skrev en studie efter besöket. Av okänd anledning kallar han byn Los Santos.

Kjell och jag vandrade omkring i Los Cristianos en eftermiddag och tittade på livet i hamnen. Det var varmt, 34 grader. Den brokiga gatubilden, den skrällande musiken från dansinstruktören, badstranden full av stojande och förtjust skrikande badare i havet och brunbrända solkrämsblänkande kroppar på sanden bildar en nästan ofattbar kontrast gentemot Los Cristianos för 50 år sedan, såsom Moore beskrev orten. Här nere följer några milstolpar ur Los Cristianos förflutna:

År 1904 hade Los Cristianos 75 invånare, mest fiskare och arbetare, och år 1906 byggdes den första piren intill nuvarande hotell Costamar, där den ännu finns kvar och kallas "den gamla hamnen" av ortsborna. Under första hälften av 1900-talet besöktes Los Cristianos mest av öbor som vistades tillfälligt i byn då de fiskade eller arbetade som lastare i hamnen. Sitt dricksvatten fick invånarna hämta från brunnar. En brunn befann sig på området som idag heter "Avenida de Suecia", svenska gatan.

Många bodde i grottor i berget Chayofita, andra bodde i hyddor eller primitiva hus. En sådan hydda står fortfarande kvar intill strandpromenaden och är bebodd av ättlingar till de ursprungliga ägarna.

1934  fick den spanska kvinnan rösträtt och röstlängden visade att Los Cristianos hade 86 hemmafruar. Samma år byggdes en liten kaj som tillät en begränsad fiskehandel. 1945 hade invånarantalet ökat till 815. Så sent som 1974 inleddes den första dagliga båtlinjen mellan södra Tenerife och La Gomera och under många år körde rederiet Benchijigua mellan de två öarna. 1975 byggdes kajen ut. Vad gäller passagerarantalet är hamnen i Los Cristianos idag en av Spaniens viktigaste.

Från 1851 till 1980 ägde en enda familj, Dominguez, nästa hela området Los Cristianos med omnejder. På 1930-talet byggde en engelsman en lyxvilla som ännu idag står kvar ovanför strandpromenaden utanför stranden Las Vistas och fortfarande kallar ortsborna den "engelsmannens villa", fastän den köptes av en läkare från La Palma redan 1940.

År 1930 byggdes det enkla härbärget Fonda Reverón, sedermera Hostal Reverón, som idag är luxuösa Hotell Reverón Plaza vid kyrkplatsen i centrum. De tre första svenska turisterna som slog sig ner i Los Cristianos år 1957, med diverse åkommor som blev bättre i det välgörande klimatet, bodde först på Hostal Reverón men köpte mark år 1963 och lät bygga Casa Sueca, numera Svenska Kyrkan. Bengt Rylander, Karl-Herik Henriksson och Alf Johnsson lade grunden till det svenska samhället i byn.

Text och bilder: Helena Somervalli

Källa: "History of Los Cristianos", Nelson Díaz Frías

 

 

 

Klicka på bilderna och följ pilarna
PÅ PROMENAD I LOS CRISTIANOS EN SÖNDAGSEFTERMIDDAG