ÅNGBÅTEN LA PALMA

 

 

SNART FÄRDAS ÅNGBÅTEN PÅ NYTT I KANARISKA VATTEN – DEN HISTORISKA OCH LEGENDARISKA POSTBÅTEN LA PALMA UPPRUSTAS

”Ångbåt, postbåt, vad är det?” undrar säkert dagens unga medan de skickar SMS på sina mobiler samtidigt som de chattar med personer på andra sidan jordklotet via datorn och håller ett öga på teven som visar bilder från mars’ yta. Världen såg lite annorlunda ut för 50-100 år sedan. Det är inte så väldigt länge sedan…

1912, samma år som Titanic sjönk, fick Kanarieöarna sina tre stora och tre mindre nya båtar som skulle underlätta förbindelserna mellan öarna och mellan olika punkter på en och samma ö, för vägarna, om de fanns, var dåliga och svårframkomliga under första hälften av 1900-talet. En av de stora ångbåtarna var La Palma, som sjösattes 15 februari. Båtarna byggdes av ett engelskt skeppsvarv.

La Palma var en passagerar-, post- och fraktbåt med skrov av stål, två däck, ångdriven motor och en propeller. Den var 61 meter lång, 9 meter bred och gick på 12 meters djup. Hastigheten var 11 knop och den kunde ta 190 passagerare i tre klasser. De mindre bemedlade passagerarna betalade ofta resan med produkter, som en säck potatis eller någon höna. Under sina över 60 år av service hann båten vara med om mycket:             

·         1918 tog spanska flottan båten i bruk ända till slutet av första världskriget

·         1925 gick den på grund i Arrecife på Lanzarote under en storm

 

 

   

 

 

·         1929 utbröt en eld på båten som snabbt släcktes och som inte hann göra större skador

·         1933 kolliderade den med en annan båt som fick skador

·         1936 tog militären den till fraktbåt för krigsmateriel under spanska inbördeskriget. Den återgick till interinsulär transportservice 1938

·         1958 moderniserades båten och fick bränslemotor

Den ena efter den andra togs de sex båtarna ur bruk och skrotades. Systerbåtarna Viera y Clavijo och Leon y Castillo skrotades ner på 70-och 80-talet. Bara La Palma överlevde, om än nätt och jämnt, för ingen verkade vilja ha den. La Palma befann sig i hamnen i Arrecife i mars 1976, då en av båtens ångpannor gick sönder. Dagen därpå tog den sig till Las Palmas, där den avvaktade sitt öde under många år. 1985 offererades båten gratis av den dåvarande ägaren åt stadsstyrelsen i Las Palmas, som inte var intresserad. I februari 1986 offererades båten gratis åt regeringen på Tenerife, som accepterade att ta sig an båten och i mars samma år bogserades den till hamnen i Santa Cruz de Tenerife. Sedan dess har den väntat och väntat på att få klyva vågorna på nytt.

Nu behöver den inte vänta länge till, för stiftelsen Fundación del Correíllo La Palma har ambitiösa och intressanta planer för båten som restaureras av skeppsvarvet Interburgo España S.A.:

 

 

 

 

 

·         Kommandobryggan, radiohytten, mässen, några salonger och förstaklasshytter restaureras till att se ut exakt som de var då båten var ny och ska fungera som museum.

·         Ett lastrum blir utställnings- och konstgalleri med konferens- och kongressutrymmen

·         En restaurang för mer än 50 personer installeras

·         Museiföremål med anknytning till sjöfarten i arkipelagen kommer att finnas överallt på båten

·         Ett lastrum blir bibliotek och museum

·         Ett kafé installeras

Båten - museum, bibliotek och kultursäte – kommer på nytt att färdas i arkipelagens vatten utgående från sin bas i Santa Cruz. Under sina resor kommer båten att lägga till vid hamnar på de olika öarna i den kanariska arkipelagen, inte bara i huvudstäderna, utan enligt färdlinjerna från förra århundradet. Invånarna – och turisterna - får möjlighet att göra korta exkursioner med båten utmed kusten.

Meningen är att båten ska gå för ångmaskin, samtidigt som den ska fylla alla dagens säkerhetskrav. Hela historien om båten finns på webbsidan www.correillolapalma.com på spanska, engelska och tyska. Foto: La Opinion.

Text: Helena Somervalli

 

   

Tillbaka till första sidan