Den stelnade lavan idag

Chinyeros utbrott 1909

Home      VULKANEN CHINYEROS UTBROTT ÅR 1909

Den 18 november 1909 fick Teneriffas vulkan Chinyero ett utbrott, det senaste på ön, ett utbrott som varade i tio dygn och förskräckte invånarna i kommunen Santiago del Teide, där vulkanen befinner sig.

Enligt muntliga berättelser och historieskrivare skedde ett mirakel den dagen. Chinyero spydde eld och lava som rann ner mot invånarnas bebyggelse i den lilla byn Arguayo i Santiago del Teide och hotade att döda och förstöra. Många invånare begav sig skräckslagna till kusten med sådan brådska att de lämnade boskap och husdjur efter sig och dörrarna på vid gavel. De som stannade kvar tog mod till sig, bar figuren av den korsfäste Jesus och jungfru María, som pryddes med kvinnornas juveler, i procession och ställde sig framför floden med lava som närmade sig medan de bad. Undret skedde, lavaströmmen stannade några meter ifrån invånarna.

Sedan dess har invånarna i Arguayo firat den 18 november med en mässa och iscensättning av vulkanutbrottet i form av fyrverkeri. Helgonfigurerna bärs upp på kullen Valle de Arriba där man har gjort plats för dem, man spelar folkmusik och bjuder invånarna på en jättepaella.

Min mor, Kjell och jag har två gånger besökt Arguayo den 18 november, den andra gången var detta år. Då vi gick tillbaka ner mot bilen undrade en vänlig gammal dam om vi verkligen skulle ge oss av utan att äta. Vi ville inte snylta, vi var främlingar och utomstående, så jag tackade henne och svarade att vi endast ville se den fina festen. Jag fick ett stort tandlöst leende till svar.

Helena