Filmregissören María Miró, som har regisserat filmen ”Cayuco”, har hållit ett föredrag i Santa Cruz tillsammans med filmens producent, Francisco Sotelo från Pantalla Canaria, under kulturdagar om Afrika, ”Enciende Africa”, som har organiserats av den kanariska banken CajaCanarias.

Ett år av forskning och efterarbete och 15 dagar av inspelning i Afrika behövdes för att avsluta filmen som är ett projekt som María Miró har haft i åtanke under flera år.

”Budgeten var minimal men vi trodde på idén och ville göra en dokumentär av dramat”, sade Sotelo och kommenterade att ”inspelningen i Afrika var komplicerad, men vi övervann ödemarkens lagar för att få ihop en dokumentär full av känslor”.

”Vi behöver bilder för att bättre förstå dramat”, kommenterade María Miró som har skrivit manus till dokumentären. ”Det var svårt att utse vilka personer som skulle vara med, för det fanns så många dramatiska öden att välja mellan”.

”En irreal verklighet”, kallar María Miró sin vision, och förklarar att ”i Afrika kolliderar lusten att förbereda sig för det stora europeiska äventyret med den verklighet som emigranterna möter på Kanarieöarna, då de märker att deras drömmar inte blir sanna, eller dör”.

Hon jämför sin resa till Afrika med en resa till Medeltiden.

 

 

 

 

 

Kommentar:

 

Jag har fått en DVD-kopia av filmen ”Cayuco” och har sett den flera gånger. De intervjuade afrikanerna talar en afrikansk dialekt och filmen är textad på spanska. Den ska också översättas till olika afrikanska dialekter, engelska och franska. Än så länge har den inte visats i något afrikanskt land, säger CEMIGRAS, europeiska centret för studier i migrationsflöden, som har skickat mej kopian och som är en av parterna som har bekostat projektet.

I en artikel från november 2007 i tidningen El Día stod det att det goda omhändertagandet av de minderåriga immigranterna som man ser i två dokumentärer som har visats i Afrika har gjort att antalet minderåriga har ökat. Det handlar alltså inte om dokumentären ”Caycuo”, även om också den dokumentären har bilder från ett center för minderåriga där man ser bekväma välbäddade sängar, ungdomar med rena nya kläder och grytor fulla med mat.

 

Helena Somervalli

 

 

 

 

 

 

Tillbaka till första sidan