Läsarbild i El Día från Chío i kommunen Guía de Isora

16/8: Eldsvådan på Teneriffa:

Branden som utbröt på Teneriffa den 30 juli är ännu inte tekniskt sett släckt. Det krävs ett par veckor till för att kontrollera att eventuella brandhärdar inte blossar upp och för att kyla ner marken innan faran anses vara över. Arbetet som kvarstår är manuellt och ett hundratal personer jobbar för fullt. Av de 15.000 hektar, där branden härjade, brann 2.000 hektar till aska, största delen pinjeskog men också annan växtlighet och en del jordbruksområden. Till alla lycka har de kanariska pinjeträden, pinus canariensis, förmågan att komma igen. Inom ett år börjar de grönska på nytt, medan det kommer att dröja fem-sex år innan resten av växtligheten har återhämtat sig, enligt en biolog.

Elden började i Los Realejos på norrsidan och tog sig genom fem kommuner med Guía de Isora på sydsidan som slutstation. Den har lämnat efter sig en lång svart svans, där några gröna punkter ger hopp om fortsatt växtlighet. Katastrofen kunde ha blivit mycket större. En Mascabo citerar ett talesätt: "Allt har inte brunnit och där det finns grönska finns det alltid liv." Branden anses vara anlagd och man tror sig veta av vem. "Så länge vi inte har konkreta bevis kan vi inte göra någonting", säger myndigheterna.

För den "bortglömda byn", Masca, var branden katastrofal. Invånarna väcktes av sina grannar i Santiago del Teide som meddelade att eldslågorna närmade sig byn och invånarna blev tvungna att lämna sina hem i all hast. Det finns två landvägar till Masca, en från sydsidan via Santiago del Teide, och en från nordvästra sidan via Buenavista del Norte. Vägen från sydsidan var ett enda eldhav. Endast några minuter efter att byborna hade evakuerats nådde lågorna byn och också den andra vägen var oframkomlig. En invånare kommenterar att elden var nyckfull; den brände ner ett hus men sparade huset bredvid. "Den for fram som en orm, styrd av vinden."

El Día skriver att panoramat i Santiago del Teide och Masca gör stort intryck, men synen i El Tanque i Buenavista del Norte är rent förfärande. Allt är svart, det enda som bryter den ödesdigra tystnaden och inger hopp är bräkandet från en ensam killing. Ägarinnan berättar att hon blev tvungen att springa från sitt hem och det enda hon tänkte på var sin älskade killing och tårarna rann medan hon sprang. Hon miste hela sin hönsgård, huset är en enda sothög, men hennes man och borgmästarens son räddade killingen och det är hon lycklig över.

Det goda i det onda är att ingen människa dog eller skadades. Däremot var elden förödande för djur- och växtlivet. De sällsynta endemiska blåfinkparen, vars främsta territorium, Chío, till stor del har brunnit upp, hade ungar som höll på att lära sig flyga. Samma sak gäller hackspetten och sparvhöken. För djurlivet är branden en katastrof och de överlevande måste hitta nya territorier.

25% av Teneriffas yta är skog. Ingen förutsåg en brand av de dimensioner som den här eldsvådan fick. Den hårda vinden, som gjorde att brinnande grenar flög åt alla håll, hjälpte till att sprida elden med en fart av tretton meter i sekunden, förutom att temperaturen på många håll steg till över 40 grader. "Vi måste lära oss av detta och jobba för att förhindra att det händer igen. Det kostar pengar att hålla skogen levande", konstaterar Teneriffas miljöråd Wladimir Rodríguez.

Vilka är konsekvenserna? Askan som ligger på marken kan förorsaka problem, speciellt vid häftigt regn, mellan El Tanque och Santiago del Teide som är ett gammalt vulkanområde med ogenomträngligt jordlager. Risken för översvämningar är därför stor. Ett lättare regn gör att gräset växer och motverkar askans ogenomtränglighet, säger miljörådet. Ett annat problem är ravinerna, speciellt i Masca och Los Carrizales, där rännorna måste rensas för att förhindra översvämningar. De yngre zonerna, ur vulkanologisk synunkt, är inte lika utsatta, för marken absorberar bättre, trots ett lager av aska. Detta gäller för byarna Los Realejos, San Juan de la Rambla, La Guancha, Icod de los Vinos och Garachico.

Inget ont som inte har något gott ...

Kanariska arbetsutskottet skapar 1000 arbetstillfällen som finansieras med tio miljoner euro. Arbetslösa har möjlighet att få ett halvårskontrakt och jobba med att rensa och återställa de förstörda områdena.

Helena Somervalli, 19 augusti 2007

Källa: El Día