Det kändes lite som om navelsträngen till vardagen hade fått ”stopp i röret”, det här med att inte ha tillgång till Internet under en hel månad. Vi har varit ganska så avstängda från yttervärlden – helt frivilligt – Kjell och jag, under vår vistelse i Sverige och Finland. Vi har inte fördjupat oss i tidningar, teve eller andra nyhetsmedier. Självklart följde vi med de svåra skogsbränderna på ”vår ö” och på grannöarna. Själva bor vi lyckligtvis på sydsidan av Tenerife och vårt bostadsområde var inte hotat av de långa eldtungorna.

 

Efter en lång resa hem - med två mellanlandningar – blev vi praktiskt taget uppätna av våra två lurviga varelser som inte visste till sig av lycka över att matte och husse var hemma igen. Min amazonpapegoja Pico hoppade direkt upp på min hand och kvittrade förtjust.

”Han är svårflörtad”, sa Anneli, vår underbara hus- och djurvakt som fick utstå bland annat sandstormar, bastuvärme, sprucken vattenslang under diskhon och infekterad hundtass under sin månadslånga vistelse i vårt hem.

”Det är lugnt”, sa hon lugnt, medan vi våndades tusentals kilometer hemifrån.

 

Jag har plöjt igenom halva tidningsberget och försöker få en bild av det viktigaste som har hänt under vår semester. Skogsbränder, illegala immigranter, drunkningsdramer, obarmhärtiga piskslag åt vissa politiker och Human Rights Watch anklagelser om att de minderåriga immigranterna behandlas illa i interneringscentren skiljer sig från de dagliga notiserna om invigningar av diverse byggnationer, utnämningar av politiker, olyckor i trafiken, klagomål på långa köer till statliga institutioner, vårdcentraler och sjukhus, missnöje över höga priser i turistzonerna och annat smått och gott.

Allt är inte negativt.

Sett utifrån kan man inte undgå att märka att den största kanariska ön, Tenerife, inte får den uppmärksamhet som den tredje största ön, Gran Canaria, får i de internationella medierna. De olika internationella kanalernas väderkartor tar endast upp Las Palmas, inte Santa Cruz de Tenerife, folk i gemen associerar Kanarieöarna med Gran Canaria, det nyinvigda teleskopet, Grantecan, världens största teleskop hittills, placeras i Las Palmas på Gran Canaria, då platsen är ön La Palma, ”El Teide på Gran Canaria” har utsetts till ett av Unescos nya världsarv etc. Kjell och jag håller med om att blickarna på Kanarieöarna fokuseras i alltför hög grad på Gran (stor) Canaria, som förr hette endast Canaria. Ön beskrivs i resebroschyrer som en kontinent i miniatyr, men den ö som verkligen är en kontinent i miniatyr är naturligtvis Tenerife. Har Gran Canaria snö om vintern? Aldrig. Vår personliga uppfattning är att politikerna på den tredje största ön har varit aktivare och marknadsfört ön på ett effektivare sätt än politikerna på Tenerife.

 

Efter all den goda skandinaviska maten – älgkött, strömmingsflundror, kräftor och mustigt bröd, bland annat, – och tillhörande goda drycker, har vi beslutat försöka leva sunt en tid och vi inledde vår sensommar (den sträcker sig vanligtvis ända in i november) på Tenerife med en skön rask promenad på stranden Las Vistas i Los Cristianos som vi avslutade med en skönare än skön simtur i havet. Då vi närmade oss parkeringsplatsen i anslutning till hamnen möttes vi av ett tiotal specialagenter från Guardia Civil med kulsprutor, spikmatta, strategiskt parkerade fordon med blinkande blåljus och ögon som noggrant studerade all trafik in till hamnområdet. Då vi åkte hem en timme senare plockade agenterna ihop sina pinaler och åkte iväg. Får vi någonsin veta vad de väntade på – en efterlyst droghandlare, mördare, terrorist, kidnappare? Alla detektivromaner som vi har slukat under semestern sätter fart på fantasin!

 

Jag har plöjt igenom drygt hälften av berget av tjocka dagstidningar som Anneli har byggt upp dag efter dag. Inom några dagar återkommer jag med en sammanfattning av vad som har hänt på Tenerife under vår frånvaro.

 

Vi tycker det är skönt att vara hemma, trots att avskeden från de nära och kära alltid är jobbiga, lika jobbiga som då de nära och kära lämnar oss efter en kort semesterresa till vår paradisö.

 

Helena

Teneriffa, 14 augusti 2007