KLICKA HÄR FÖR BILDSERIE      Tillbaka till första sidan

Sedan den 10 januari har skyddshelgonet San Antonio Abad firats i Arona och festen kulminerade igår, 18 januari, med en ”romería”, den äldsta i kommunen. Vi var där och njöt!

Helgonet Antonios Eremiten, eller Antonios Abboten, på spanska San Antonio Abad, föddes år 251 i Övre Egypten. Som 20-åring ärvde han av sina föräldrar en stor förmögenhet som han gav åt fattiga och gick ut i öknen för att leva ett liv som eremit. Han grundade vad som blev världens första klostergemenskap år 305. Hans minnesdag firas den 17 januari och i kommunen Arona på Teneriffa den söndagen som är närmast detta datum.

San Antonio Abad är också djurens skyddshelgon och därför inkluderar festen djur som getter, kor, oxar, hästar, grisar och andra djur. I Arona ställde hantverkare ut sina produkter på morgonen, klockan elva hölls en mässa till helgonets ära och klockan tolv drog romerían fram på innerstadens gator. Helgonet bars i procession, galavagnarna följdes av folkgrupper som spelade, sjöng och dansade och hårdkokta ägg, mackor, kanariska kokta potatisar, frukter och lokalt vin och öl delades frikostigt ut från vagnarna. Äggen som kastades ner från vagnarna rullade emellanåt i god fart längs gatan och jagades av hungriga, bananer flög i luften och de som stod för nära fick akta sig för att inte få duschar av vin som skvätte från tillbringarna som försökte hitta målet, platsmuggarna.

Solen sken och atmosfären var uppsluppen. Vi hade infunnit oss i god tid för ont om parkeringsplatser är det gott om i Arona. Vi hittade en plats intill vägen som leder upp till Teide och hade inte mera än ett hundratal meter att gå till kyrkplatsen.

En hantverksutställning på båda sidor om kapellet visade upp korgflätning, smycken, krukmakarprodukter och bakverk som man kunde inhandla. På vägen tillbaka till bilen köpte vi som vanligt några produkter för att gynna de lokala hantverkarna.   

Eftersom kommunen Arona är en turistort (Los Cristianos, Playa de las Américas, Las Galletas etc) var ett stort antal utlänningar närvarande och kamerorna och videokamerorna var i flitig användning.

Text och bilder: Helena

19 januari 2009

 

  Smyckad balkong tillhörande Aronas rådshus. T.h. Kjell som

  blev förtjust i en gullig hund.

                Kyrkan i centrum av Arona.