Tillbaka till första sidan

KLICKA HÄR FÖR BILDSERIE

LAS TERESITAS OCH SAN ANDRÉS

För en knapp vecka sedan åkte vi till huvudstaden Santa Cruz men vi stannade inte i staden, utan fortsatte till badstranden Las Teresitas, i byn San Andrés, som i många år har varit föremål för planer, spekulationer och varierande åsikter om vad som får och bör göras med området, vem som äger vilka delar och var strandservitutet ska dras. Stranden är 1,5 kilometer lång och ligger sju kilometer utanför huvudstadens centrum. 1973 förstorades den med hjälp av fyra miljoner säckar fin gul sand från det område i Sahara som tidigare var spansk koloni. Huvudstadsborna, som inte har någon annan strand, fyller den under semestrar och veckoslut och älskar sin fina strand men klagar över alltför få parkeringsplatser och brister i underhåll och service. Under vårt ”reportagebesök” var det lite kyligt, rätt hårda vindar blåste och sanden yrde kring badarna.

På vägen tillbaka passerade vi La Torre de San Andrés, tornet i San Andrés, och stannade för att ta ett par bilder av monumentet som vi inte visste existerade. Alltid kul att lära sig någonting nytt om Teneriffas historia! Tornet, som populärt kallas den trasiga borgen, har ett intressant förflutet. Det byggdes enligt historiker år 1706 – samma år som kuststaden Garachico täcktes av lava under ett vulkanutbrott - för att försvara stranden. Det var 27,3 meter i diameter och 7,8 meter högt och var försett med ett antal kanoner av olika kaliber. Tornet förstördes flera gånger av oväder och översvämningar och reparerades gång på gång. Tre raviner sammanfaller i området där tornet befinner sig och vattnet från ravinerna flyter ut i det närliggande havet, men under svårt regnväder stiger vattennivån och tornet ligger illa till. I slutet av 1700-talet användes tornet som samlingsplats för militärkompaniet som hade bildats i San Andrés och tornet spelade en viktig roll då Amiral Nelson attackerade Santa Cruz år 1797, då den engelska flottan bombarderades från tornet och Amiral Nelson miste en arm. Tornet gjorde att stranden blev av med sitt dåliga rykte som ”pirathamn”.

I en skrivelse från november 1872 konstateras att tornet utgör en framgångsrik försvarspunkt med tanke på eventuella fientliga landstigningar. År 1878 skadades återigen tornet under en storm och det förklarades i spillror. 1894 beslöts att tornet skulle säljas på auktion och värdet uppskattades till 1.087 pesetas (6,5 euro). I oktober 1898 totalförstördes tornet av ännu ett oväder och fick det utseende som det har idag. 1924 konstaterades att tornet inte lämpade sig för militärens ändamål och 1926 överlämnades det till stadsstyrelsen i Santa Cruz, som har planer på att inkludera tornet i en framtida park.

Innan vi fortsatte hem gjorde vi en liten avstickare till ångbåten "La Palma" för att se hur långt man har kommit med renoveringen.

 

Text och bilder: Helena Somervalli

Arona, 12 februari 2010

Källa: Internet