DRÖMMAR I SENEGAL

"Senegals unga drömmer om Kanarieöarna"

är rubriken på en artikel publicerad idag, 14 november, 2006, i El Día.

”Vårt lands ungdomar drömmer om att resa till Kanarieöarna så snart det är möjligt och vi mödrar har få argument som bromsar”, säger Aicha, president för en kvinnoförening på ön Gorée i Senegal. Hon förklarar att avsaknaden av en framtid i Senegal, i kombination med vad de unga som befinner sig i arkipelagen berättar, uppmuntrar tonåringarna att försöka ta sig till Kanarieöarna, om det så måste ske illegalt.

Föreningen består av ett femtiotal kvinnor och håller ständig kontakt med liknande föreningar i Senegals huvudstad Dakar, där man kan se en mängd minderåriga ägna sig åt gatuförsäljning, majoriteten från landsbygden.

Aicha säger: ”Vi mödrar känner till cayucoresornas faror, men i många fall är det den egna familjen som sätter barnen i båtarna, framför allt om någon bekant är med”. Hon säger att man vet hur väl den kanariska regeringen tar hand om barnen, men i Senegal väntar familjerna på att de ska skicka hem pengar så snart som möjligt, vilket inte sker.

Fastän de informeras om att minderåriga inte får arbeta i Spanien förstår de inte detta, för det är normalt att i Dakar se barn sälja nötter, bananer och halsband på gatorna, och där grupper av personer samlas, som på flygplatsen.

De minderåriga senegaleserna som tas om hand på Kanarieöarna ringer ofta till sina familjer och berättar hur de bor och lever på öarna och meddelar att de får undervisning. Dessutom vet man i Senegal att en del av dem har rest vidare till fastlandet för att söka sig en bättre framtid. Samtalen gör det klart att ungdomarna blir mycket väl omhändertagna, vilket är ett av motiven för de senegalesiska ungdomarna att drömma om att få leva på samma sätt.

Aicha har bott några år på Teneriffa och tänker återvända dit efter julhelgen. Under tiden hon är i Senegal ägnar hon sig åt att berätta om farorna som en resa med cayuco innebär, för hon har personligen upplevt vad man utsätter sig för.

I Dakar är det inte svårt för barnen att få gå i folkskola men problemen uppstår då de ska fortsätta i gymnasiet eller på universitet, för det finns få platser och familjerna har många barn på grund av polygamin. En av kvinnorna i föreningen konstaterade att hon är familjefaderns fjärde hustru. Hon har fött honom tio barn och de andra hustrurna har var och en ett lika stort antal barn.

 

Översättning: Helena Somervalli