Dec. 2007
Nov-Dec-08
Amadou Ndoye
I hamnen
Oktober 07
Maj 2007

SENASTE NYTT OM IMMIGRATIONEN FRÅN AFRIKA TILL KANARIEÖARNA

NOV-DEC  2009

 2008

 
30/12:  Under 2009 har antalet immigranter som har anlänt med små båtar, cayucos, till Kanarieöarna fallit till samma nivå som tio år tidigare. Mellan januari och december 2009 har 2.242 ”papperslösa” kommit fram, medan 9.066 lyckades ta sig till arkipelagen under 2008. År 2006 var ett ”katastrofår” beträffande den illegala immigrationen, då nästan 32.000 afrikanska immigranter kom i båt efter båt. Enligt spanska inrikesministern, Alfredo Pérez Rubalcaba, är orsakerna till nedgången repatrieringsavtalen som Spanien har undertecknat med avgångsländerna och Frontex, den europeiska gränsbevakningen, ett samarbete mellan sju länder, som patrullerar den afrikanska kusten.

Beträffande samarbetet med avgångsländerna påpekas att Marocko, som effektivt har motarbetat emigrationen, utnyttjade Saharaaktivisten Aminatu Haidar, som nyligen hungerstrejkade 32 dygn på Lanzarotes flygplats, och hotade med att släppa på bevakningen om inte landets intressen fick stöd från EU.

Andra orsaker till nedgången är spanska regeringens skärpta regulariseringsprocesser för invandrare, repatrieringarna och den ekonomiska krisen som är extra svår på Kanarieöarna.

År 2008 anlände 766 minderåriga immigranter till Kanarieöarna, medan antalet i år är 201. Regionalstyret har i två år krävt större solidaritet av de övriga självstyren i frågan om ensamkomna minderåriga, för det stora antalet som befinner sig i centra för minderåriga, idag 980 personer, överstiger kapaciteten. En ny lag har trätt i kraft som ger staten ansvaret för vården av de unga, vilket gör att Kanarieöarnas ansvar minskar avsevärt och ungdomarna kan flyttas till självstyren på fastlandet som inte kan neka att ta emot dem.

Nedgången i antalet immigranter innebär också att en del av de tillfälliga interneringscentra som öppnades under 2006 har kunnat stängas.

2/11: De minderåriga subsahariska immigranterna som har anlänt till Teneriffa under de senaste tre åren har fått undervisning i olika yrken och har varit otåliga att få börja använda sina kunskaper. Nästan hundra unga har fått diplom som murare, rörläggare och elektriker och är redo att ta sig till fastlandet och leta jobb - vilket inte är lätt för någon idag. De flesta av dessa unga fyller 18 år i dagarna och måste lämna centret i La Esperanza där de har tagits om hand av hjälporganisationen Asociación Mundo Nuevo. Enligt en artikel i El Día är målet Barcelona där någon har släktingar. Det faktum att de som vuxna blir illegala invandrare bekymrar dem inte. Carmen Steinert, chef för regionalstyrets förvaltning för minderåriga, var närvarande då de unga fick sina "diplom" och kommenterade att hon kände sig lika stolt och glad som deras egna mödrar skulle känna sig.

Under det gångna veckoslutet har 195 algeriska immigranter anlänt i 11 små båtar, pateras, till spanska fastlandets kuster i  Alicante, Murcia, Almería och Granada. De flesta var i gott skick, endast en måste föras till vårdcentral då han led av uttorkning och två havande kvinnor undersöktes.

Helena Somervalli

Källor: El Día och diariodeavisos.es

 

 

Januari 07

Diplomförsedda immigranter. Bild: El Día, Desireé Martin

"På flykt från Senegal"

David Liderfelt